Posts

Showing posts from October, 2010

Perkahwinan - Perkara Perlu Buat Sebelum Nikah

Image
Salam

Disebabkan cuti sekolah hampir tiba. So ramai la antara korang yang akan masuk musim "mengawan". Iaitu dalam erti kata lain musim orang kahwin la.


Hari tu aku ada cerita pasal kursus kahwin kan. Hari ini aku citer plak aper yg korang perlu buat sebelum nikah. Diharap korang kongsilah tips ni ngan orang lain. Semoga beri manfaat kepada mereka juga. 3 minggu aku rungkai isi untuk buat entry kali ni tau. So jangan kedekut, seperti mana aku berikan kepada korang... nak ker aku minta duit... huhuhu... cukup la sekadar korang doa kan kesejahteraan aku sekeluarga..

Ramai orang berdebar ketika menunggu waktu nak bernikah, ialah nak jadi suami atau isteri kan. Korang ingat senang ker.... Lepas kadi cakap sah jer, beban seberat bumi telah diletakkan kat bahu korang....  Baik laki mahupun pompuan... Jangan korang ingat pompuan xder beban... Korang lagi banyak sebenarnya... Part ni lain kali aku rungkai kan....

Ok, berbalik pada kes kita tadi. Perkara korang perlu dan jangan buat …

Kursus Kahwin - Tatatertib Menghadiri Kursus Perkahwinan

Image
Salam

Okay hari ini aku sambung balik citer pasal kursus perkahwinan. Kalau sebelum ni aku citer kenapa perlu pegi kursus perkahwinan kan, hari ini aku nak bg tips plak tentang tatatertib menghadiri Kursus Kawin...


Kalau korang x ikut tips ni... serupa korang xpayah pegi jer kursus ni... G kawin kat Siam... Sebab kursus ni la akan membantu korang bila da berumah tangga nanti. Aku sampai sekarang masih rujuk lagi nota² kalau ada benda aku musykil atau berlaku sesuatu dalam rumah tangga aku...

Okeh kita teruskan ngan tips² yang berkenaan... Kosongkan minda korang, tarik nafas dalam², tahan selama 5 saat kendian lepas.... Buat 3 kali, pastu teruskan pembacaaan....

1
2
3
4
5






Okay mula membaca.....

Tips 1 

Bangun sebelum subuh, pastu g mandi, kalau boleh niat mandi untuk bersihkan diri kerana Allah Taala, aku tau ramai antara korang masuk tandas pun xbaca doa kan, so hari ini korang baca la doa masuk tandas sekali. Cari la doa² tu kat dalam internet, kat dalam blog² saudara kita yang belajar…

Bajet 2011 - Bersyukurlah walaupun hanya insentif Rm500

Image
Salam,

Apa kabar semua... Lambat skit aku kuar entry ni... Sebab aku banyak keje dan aku fokus pada entry perkahwinan aku...

Seperti mana korang tau, Perdana Menteri kita YAB Dato' Sri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak telah mengumumkan Bajet 2011 pada 15 Oktober 2010. 



Antara berita baik yang pegawai kerajaan terima adalah seperti Pemansuhan PTK dan pemberian wang insentif sebanyak Rm500 kepada pegawai Gred 54 dan ke bawah...

Pemansuhan PTK
Bagus jugak kerajaan mansuhkan exam PTK, sebab ikut pengalaman aku. Dari 100 orang yang ambik exam ni, purata lebih kurang 1 hingga 5 orang sahaja yang lulus. Ni aku  tengok kat tempat aku la.. Tempat lain xtau la.

Wang Insentif
Bersyukurlah wahai kawan² ku pegawai kerajaan sekalian. Sesungguhnya, Allah nak menguji tahap kesabaran kita dalam melalui liku² kehidupan sebagai pegawai kerajaan. SYMP ajer.

Masih ada rezeki kita lain kali, kita xtau kan. Mane tau tetiba kerajaan nak bg bonus plak tahun depan. Perkara penting adalah kita bersyuku…

Rumah Tangga - Kenapa perlu kursus perkahawinan?

Image
Salam,

Apa kabar pembaca aku yang budiman dan "Silent Reader" aku? Semoga korang dalam keadaan yang baik bersama insan yang tersayang.

Hari ini, aku nak rungkai kan sedikit beberapa perkara yang masih menjadi persoalan kepada golongan2 bujang atau anak dara atau yang masih belum berkahwin.

Sesungguhnya, perkahwinan itu indah untuk dilalui dan dalam keindahan itu terdapat jurang2 dan batu2 yang menghalang perjalanan kebahgiaan kita. Dan tidak lupa penghasut utama kita.Syaitan yang direjam.

Entry aku ari ni agak serius sikit. Iaitu tentang "Kenapa perlu kursus perkahwinan?". Aku tau ramai kat luar sana yang mempunyai pendapat dan pandangan masing2 tentang perkara ini. Percaya la wahai pembaca ku sekalian, perkara yang aku nak sampaikan pada hari ini akan memberi sedikit sebanyak manfaat kepada korang untuk dipraktikkan kelak.

Ada beberapa perkara yang korang perlu tau tentang kursus ini. Iaitu tujuan kursus ini dijalankan:

Untuk korang mengenal aper bahasa yang boleh …

My Cyber Students

Image
Salam,

Hello to all my silent readers. How are you? I hope you'll fine with someone you love. Actually, today i do not have mood to write anything in this blog.

But, suddenly I got the idea to write something about what I do in this virtual world. Actually, I have been giving instruction about the blog and how to manage it in my blog. I have some students who learn it from me. I love teaching them because they are dedicated, and they now have their own blog.

This is a list of their blog, click and give them support okay :

WanTech ( Syazwan )- http://wantech-notation.blogspot.comKamu ( Kamarul )      - http://musik-untuk-kamu.blogspot.comCham ( Hisham )        - http://cham-cerita-ceria.blogpsot.comAidil                           - http://memacamada.blogspot.comS.A. ( Suhaimi )          - http://suhaimiahmad.blogspot.comComing Soon. They have not yet graduated from my class

Lucky Draw - Tahniah Kepada Encik Putera Kita

Image
Salam

Tahniah aku ucapkan pada en Putera kita... Kerana berjaya menjadi follower aku yang ke 100... Pasni yang ke 150 plak...
En Putera
Hadiah nyer plak, dapat tempat didalam list blog di dropdown tab menu aku dan ada hadiah misteri hahahaha...




Kat sini cita skit pasal en Putera ni...
Nama Betol (mungkin nama ic kot) :   Badrul Hisham
Nama Pena Blog                            :   Putera
Nama Blog                                     :   Lagu dan Diri Ku
Join Blog                                        :   Sejak Feb 2010
Info Diri                                         :    Seorang yang simple dan happy go lucky
                                                          (dia yg kata, bukan aku kata tau......)

Lucky Draw - Siapa la yang bertuah...

Image
Salam,

Hari aku xnak cite panjang....

Just nak bgtau, aku da tuka Dropdown Tab Menu yang baru...

So, sesiapa yang menjadi follower aku yang ke -100 akan aku letakkan nama blog dia kat dalam kategori "blog".

Kira macam kontest kocik la ni.... huhuhu...


Mari2 kita tengok siapa yang kene...

4 warga Indonesia pecah masuk rumah ditahan Di Jeddah

Image
Boleh lak kan, pecah rumah kat Jeddah, Arab Saudi.. Memacam cerita pelik la sekarang ni... Naper dia tak rompak kat negara sendiri yer.... Aper2 pun jom kita baca cerita kat bawah ni....

JEDDAH: Empat warga Indonesia ditahan, semalam kerana memecah masuk beberapa rumah di Jeddah.
Kumpulan empat lelaki itu terbabit dengan kecurian di daerah Mohammadia, Nahda dan Naeem di utara Jeddah.

“Penjenayah terbabit didapati melompat tembok kediaman, memecah masuk melalui tingkap dan pintu sebelum melarikan barang berharga yang mudah dibawa,” kata pegawai polis Jeddah, Leftenan Nawaf Al-Bouq.

Menurutnya, keempat-empat suspek mengakui melakukan jenayah itu ketika disoal siasat.

“Mereka turut membawa polis ke semua lokasi yang menjadi sasaran kegiatan jenayah mereka. Mereka masih direman bagi siasatan lanjut,” kata Nawaf lagi. Jika sabit kesalahan, keempat-empat penjenayah akan dijatuhi tempoh hukuman penjara yang panjang atau dihantar pulang ke negara asal mereka.

Cerita - Who are we? Should we do this to the nature?

Image
Salam,

Today I want to try to make the English entry. But I only do half of entry only. The rest I use the Malay language
As you know, Malaysia has a natural forest environment. The country's equatorial climate caused many tourists come to Malaysia for travel.
Today, I want to tell a story that happened right in front of me. I hope this incident can serve as a lesson to us as human beings who are appointed by God to preserve the earth.
30 September 2010, Jam 11.00am
Aku menaiki bas dari Dungun, Terengganu menuju ke kampung aku di Negeri Sembilan. Suasana dalam bas yang agak sejuk membuatkan aku berasa lemah dan mengantok. Tapi entah kenapa, mata ini tidak mahu pejam pulak. Walhal, aku mengantok. Aduhai...
Jam 11.56am
Bas berhenti di hentian bas berhampiran kawasan Paka. Bas mengambil penumpang seterusnya. Pelancong rupanya. Dari segi rupa dan dialek yang digunakan, aku sangat pasti mereka adalah pelancong dari China atau Korea.
Mahu ke Kuantan atau ke Cherating agaknya. Yang memb…