Posts

Showing posts from November, 2010

Macam aku tak percaya, isi borang kerja dapat duit!! Hahaha

Image
Salam

Hari ni aku ngantok sebenarnya. Takder mood nak tulis entry. Penat badan pun ada... Adeh...

Xper, hari ini aku nak kongsi satu perkara jer. Da lama da aku nak buat entry pasal  ni... Cuma xder kesempatan ajer.

Aku tau ramai antara korang masih belajar lagi kan? So tak semestinya korang masih belajar korang xperlu pikir lagi pasal kerja. Lagi- lagi kalau korang dalam Final Year.

Sebab percayalah, lepas korang abis belaja, lum tentu lagi korang akan dapat keje on the spot. Masa dan duit korang akan banyak di habiskan untuk mencari peluang pekerjaan. Best ker macam tu.

Entry aku kali sebenarnya khas untuk budak final year atau yang sedang mencari pekerjaan. Aku ada jumpa sebuah site ni, yang mana apabila korang isi jer borang kat situ, korang ada peluang menang hadiah dan dapat duit RM300.

Aku rasa ramai yang da tau kot. Ahh aku tak kira nak cerita jugak. hahahaha. Ramai da yang dapat hadiah tu. Macam tak caya jer.



Hah aper lagi yang korang tunggu. Sign Up la atau reg nama korang s…

Lawak Bahasa Inggeris Yang Memberi Pengajaran

Image
Assalamualaikum dan Salam sejahtera,Saya ada satu cerita nak diceritakan kepada anda.
Di suatu tengah hari dalam sebuah bas...

Pelancong: “Hi, could you please tell me how to go to National Monumen?”
Pelajar nakal 1: “Wei National Monumen tu benda apa?”
Pelajar nakal 2: “Dia nak gi umah Mak Cik Maimun kot.”
Pelajar nakal 1: "Hish takkan lah dia datang jauh-jauh nak cari rumah Mak Cik Maimun. Ok you go straight.. don’t belok-belok. Don’t belok-belok! Straighttt jer... Ok?”

Pelancong: (Bingung)

Pelajar contoh: "Miss, I can help you, if you wanna go to National Monumen, you go straight and you'll find a sign board. Then follow thesign board".
Pelancong: “Thank you very much.”

Pelajar contoh: “Tu lah, orang suruh belajar tak nak belajar. National Monument tu Tugu Negara la.. Nah baca NST selalu. Senang dapat kerja.”

Mungkin anda pernah tengok iklan ini di kaca TV. Ya, iklan ini menggambarkan betapa sebahagian besar masyarakat Malaysia masih lemah dalam penguasaan Bahasa…

Kerana kesilapan kecil, tiada panggilan temuduga

Image
Salam

Lama sudah aku tak menulis sebarang entry kat blog ni. Alhamdulillah, walaupun da lama tidak update. Income dari kesemua blog aku menunjukkan peningkatan. Semua nyer berkat usaha dan kajian aku selama beberapa tahun ini.

Hari ini aku nak bercerita mengenai cara mengisi borang spa8i (kerja kerajaan). Mesti korang pelikkan, aper kene mengena ngan tajuk entry aku ngan cara mengisi borang spa8i kan?

Okeh, kita mulakan. Untuk pengetahuan korang. Sebarang kesilapan yang korang lakukan semasa mengisi borang ini, akan menyebabkan peluang untuk ditemuduga menjadi tipis.

Yelah, bayangkan korang salah isi alamat. Macam maner diorang nak anta surat panggilan temuduga kalau korang salah isi alamat kan... Ha pikir2 kan lah...

Itu salah satu kesilapan yang utama. Ada banyak lagi. So, aku telah membuat sebuah ebook untuk tatapan korang. Leh download "FREE" ajer. Kalau aku tulis semua kat sini penat la aku... huhuhu...

Download klik kat sini ---> Formula Rahsia Mengisi Borang Spa8i P…

Siapapun Amat Sukakan Kerja Kerajaan!

Image
Banyak kelebihannya bekerja dengan sektor awam dan saya percaya disebabkan kelebihan-kelebihan inilah mengapa begitu ramai orang memohon jawatan kosong yang diiklankan di sektor awam. Antara kelebihan-kelebihan yang anda dapat sebagai seorang penjawat awam ialah:

1.Elaun perumahan
==================
Ya, anda dapat elaun perumahan pada setiap bulan. Usah risau lagi untuk membayar sewa bulanan rumah anda kerana  elaun ini sudah pasti akan membantu.

2.Cost of living allowance (COLA)
==================================
Anda bekerja di bandaraya yang taraf hidupnya adalah tinggi? Memang semuanya mahal, dari tambang bas, makan, tol dan lain - lain. Tahukah anda bahawa COLA ini dibayar berdasarkan di bandar mana anda bekerja?

3.Imbuhan tetap khidmat awam (Itka)
====================================
Anda sebagai kakitangan awam, ada satu imbuhan khas disediakan khas buat anda. Ini adalah satu penghargaan buat mereka yang berkhidmat buat negara.

4. Kenaikan gaji setiap tahun
====================…