Posts

Showing posts from 2011

Asalkan Boleh Jual: Mengapa Pendidikan Awal Kanak-kanak Itu Penting

Asalkan Boleh Jual: Mengapa Pendidikan Awal Kanak-kanak Itu Penting: Tidak semua kanak-kanak suka membaca Sebenarnya ransangan minda yang anak-anak dibawah usia 6 tahun dapat, adalah jauh lebih memberi kes...

Aku Kembali Dengan Kejutan Untuk Korang

Image
Salam.

Lama aku tak buat post.. Hari plak tetiba aku ada mood nak menulis sesuatu kat blog aku ni...



Dalam kelekaan aku melawat blog rakan2 lain serta menjengah FB aku, aku terjumpa sesuatu yg menarik minat aku. Jom kita sesama menghayati hal ni.

Member aku ada postkan satu video ni.. Memang best! Selalu kuar tv. Bayangkan berapa kreatif orang yang buat video ni.

Okeh mari kita nonton video ni kendian korang klik link kat bawah video tu. Ada kejutan untuk korang, dan ada kene mengene ngan video ini.

Akhir kata, "Majulah Blog Untuk Blogger"



"Kejutan Untuk Korang"


Rayuan daripada Pengasas Wikipedia, Jimmy Wales

Image
Sepuluh tahun yang lalu, renungan was-was kelihatan pada semua apabila saya berbincang tentang Wikipedia. Mungkin mereka tidak percaya bahawa sukarelawan dari seluruh dunia mampu berganding bahu dan bekerjasama untuk mewujudkan kahzanah ilmu -hanya dengan misi untuk berkongsi.
Tiada iklan. Tiada keuntungan. Tiada agenda.
Satu dekad selepas Wikipedia dimulakan, lebih daripada 380 juta orang menggunakannya setiap bulan– hampir satu pertiga daripada pengguna-pengguna jaringan Internet sedunia.

Wikipedia merupakan laman web kelima paling dikunjungi di dunia. Keempat-empat laman yang mendahuluinya telah dibina dan diuruskan dengan berjuta-juta dollar modal, bilangan staf yang besar dan startegi pemasaran yang tidak terhingga.

Akan tetapi, Wikipedia bukanlah laman komersial. Wikipedia dihasilkan oleh masyarakat, ditulis dan disunting oleh para sukarelawan untuk menghasilkan setiap artikel. Anda merupakan sebahagian daripada komuniti ini dan saya merayu kepada anda untuk melindungi khazanah…