Posts

Showing posts from April, 2012

Info - Semakan Daftar Pemilih

Image
Assalammualaikum

Ada tak antara korang ni berumur 21 Tahun keatas... dimana diperingkat umur ni korang da layak sangat...

Bukan layak masuk Disko atau Pub... Tapi layak untuk menjadi pengundi berdaftar....

Tadi saja jer round kat youtube, so ternampak la video pasal mengundi ni.... tu yang teringat nak buat entry pasal daftar pemilih ni....

Semoga korang dapat manfaat...

Adakah Anda Sudah Mendaftar Sebagai Pemilih?

Korang sudah ke belum? Kalau belum korang leh masuk kat website SPR untuk mendapat info cara nak daftar sebagai pemilih...

Ni link dia.... http://www.spr.gov.my/



Semakan Daftar Pemilih

Untuk yang sudah daftar pula... Bolehlah korang buat semakan kat link ni.... http://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/


Korang masukkan jer no ic korang kat situ... Macam kat anak panah aku tunjuk tu...

Tu jer... Malas nak tulis panjang-panjang, badan masih penat berjalan lagi... hehehe...

Adios...

BlogLeaderTalk
Apabila Orang Lama Kembali Semula Di Sini

Islam - Petua Dan Cara (Sunnah) Tidur Nabi SAW

Image
Assalammualaikum
Sepanjang korang hidup di dunia ini, adakah terdetik sekali untuk korang tidur mengikut Sunnah Rasulullah S.A.W ? Ataupun korang tahu, tapi tidak pernah mengamalkannya? Ataupun pernah buat dulu tapi lama kelamaan korang lupa? Atau korang memang tidak tahu langsung tentang hal ni? Yang korang tahu hanyalah berkahwin 4?
Mungkin ada persoalan diatas yang terkena pada diri korang atau tidak.... Waima kene atau pun tidak, itu bukan persoalannnya...
Persoalannya sekarang, kenapa ramai yang tidak tahu dan tidak mengamalkannya? sedangkan jika diamalkan, korang pasti dapat pahala yang banyak.... KENAPA Banyak?
Sebab tidur itu adalah perkara yang paling ikhlas kita buat didunia ini... Tak percaya? Jom teruskan pembacaan.....

Fakta - 100 Tahun Milo Bersama Kita

Image
Assalammualaikum
Sebelum aku bermula mencoret penceritaan kat blog kesayangan aku ni.... Aku nak mengimbau kembali kisah silam kita....
Biasa tak dulu lori macam gambar kat bawah ni masuk sekolah korang?

Mesti ada yang jawab "Pernah", "Tak Pernah" atau "Tak Ingat".... Kalau tak ingat ni, mesti kes tak rajin datang sekolah hehehe... (ponteng)

Jumaat - Malaikat Kecil

Image
Assalammualaikum

Kisah ni aku cedok dari mana aku tak ingat... tapi ceritanya sangat bagus...



So, aku tak perlu nak ubah apa-apa....

Just baca, paham dan ambil iktibar....

Info - Apa Itu Zakat

Image
Assalammualaikum
Pernah dengar tak zakat? Khas untuk orang Islam.... Aku yakin walaupun ramai diantara korang ni muda-muda... dan aku pasti tidak ada sorang pun dari korang yang tidak tahu apa itu zakat kan... kan....
Ini salah satu sebabnya kita sudah pernah belajar secara asas tentang zakat ni semasa kita sekolah dahulu...

Sebenarnya terdapat banyak jenis zakat... yang biasa korang dengar mesti zakat fitrah kan....
Okeh, jom teruskan pembacaan korang....

Info - Pesta Buku Terbesar 2012

Image
Assalammualaikum

Pesta Buku 2012 datang lagi.... Aku yakin ada antara korang yang minat dengan buku....

So, ni ha aku nak bagi info sikit, satu Pesta Buku akan berlangsung pada 27 April hingga 6 Mei 2012 di tempat biasa iaitu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).... Jom pakat ramai-ramai pergi meriahkan Pesta Buku ini...

Korang tengok jer la poster kat bawah tu...


BlogLeaderTalk
Apabila Orang Lama Kembali Semula Di Sini

Hiburan - Star Chat with Mentor 6

Image
Assalammualaikum

Pihak gua.com.my ada menghantar email kat aku... diorang bagi info ni.... Mungkin ada antara korang peminat Mentor 6....


Ok, Enjoy....

Info - Cara-cara Paling Mudah Hilangkan Stress atau Tekanan

Image
Assalammualaikum
Ramai antara korang mesti stress atau tertekan dengan kehidupan seharian korang kan? Jadi, hari ini aku nak bagi sedikit fakta tentang cara-cara nak hilangkan stress... 
Semoga beri manfaat kepada korang semua..

Info - Periksa Tarikh Luput Tong Gas Anda!!

Image
Assalammualaikum

Semoga korang sihat-sihat belak hendaknya dihujung minggu ni... Hari ini aku bawa sikit isu keselamatan penggunaan gas kat dalam rumah korang....


Aku yakin ramai diantara korang yang tak tahu pasal hal ni... Info ni aku jumpa dalam salah satu fanpage kegemaran aku... minta share yer tuan.... kerana apa yang telah dikongsikan dalam FB tu adalah article yang boleh dikongsikan...

Semoga info bermanfaat untuk korang... enjoy

Info - Cara terbaru menyebar Virus HIV

Image
Assalammualaikum,
Nak jadikan cerita, banyak sangat penyakit pelik-pelik yang mula timbul di akhir zaman ni.... Kadang-kadang orang yang menjaga kesihatan dan juga pemakanan pun boleh kene penyakit...
Pendek kata zaman sekarang ini, penyakit akan datang kepada sesiapa sahaja tanpa kira latar belakang seseorang manusia itu..

Terjah Blog - Bob Kuman Jatuh Sakit Lagi dan Perlu Bantuan

Image
Assalammualaikum,
Korang pernah dengar tak Bob Kuman.... Baru-baru ni beliau ada menyertai pertandingan Maharaja Lawak Mega bergabung dengan Sobri... Kumpulan diberi nama Bawal Power....
Sempena hari Jumaat ini, aku nak bawakan kisah sedih tentang beliau, dan aku nak korang kalau boleh share la hal ini kepada semua rakan-rakan korang kat Facebook...

Video Youtube - Kenyataan Zed Zaidi Tentang Artis Luar

Image
Salam.

Korang ada tengok rancangan Melodi tak kat Tv3 hari Ahad aritu... Aku sebab takder keje aritu tu yang aku layankan ajer....
Rupa-rupanya masih ada kontroversi pasal brader Aaron Aziz kita menang Bintang Popular hari tu... Aku ingatkan tidak ada apa-apa cerita da....
Rupanya ada orang terbaca kat Twitter Zed Zaidi... dia cakap pasal hal ni... aku xtau apa-apa pun pasal ni... so malas la aku nak cerita pasal hal orang...
Tapi kan, naper perlu nak bangkitkan hal ni yer.... dulu zaman hero-hero lain menang Bintang Popular pun ada perkara sama jugak berlaku... ada ajer perkara berbangkit tak puas hati lah, salah undilah, tak adil lah dan sebagainya...
Cuba korang ingat balik kata-kata dalam cerita Seniman Bujang Lapok tu.... "Lu punya nasib lu makan, dia punya nasib dia makan, apa salah kita makan sama-sama"
Ini aku amik kat youtube scene Singh Pak Guard tu cakap... korang tengok kat minit 4.20....

Persoalannya, naper masih perlu ada hasad dengki mendengki?????

Kalau koran…

Tips - 4 Petua Kempiskan Perut

Image
Assalammualaikum

Hari ini aku ada tips baeeekk punya untuk kempiskan perut... Korang tau tak naper aku bersemangat nak buat entry ni.... Walaupun orang uma aku perli aku ketika aku ingin memula menulis entry... Dia cakap kat aku, diri sendiri gemuk nak buat entry pasal kempiskan perut... hehehe... terkene sudah...
Sebenarnya entry ni da tertangguh hampir 2 minggu untuk aku terbitkan...
Oleh kerana orang uma aku sekarang busy ngan keje hakiki dia... so boleh la aku curi-curi tulis entry ni... hahaha...
Okeh ni ha sebabnya... sebab perut aku kecil sikit dari gambar di bawah....

Walau apapun yang terjadi aku nekad nak teruskan jugak entry ni... Mana tahu ada orang yang mendapat manfaaat dari entry aku tulis nih... Jadi, apakata kita teruskan dengan tajuk kita yang sebenar...

Fakta bukan Auta - Kisah Disebalik Air Zamzam dan Mukjizatnya

Image
Assalammmualaikum,

Kali ni bukan Auta tetapi adalah fakta tentang Air Zamzam. Korang semua mesti pernah dengarkan pasal air zamzam kan... Dulu member aku pernah cakap tentang nilai pH air zamzam ni... tapi aku tak ingat.... so bila aku cari balik kat pakcik google... macam-macam pulak nilai yang keluar.... 

Yang aku tahu nilai pH dia memang yang terbaik dari semua air kat dunia ini...

Info Dari FB - Rahsia Genggaman Tangan Manusia

Image
Salam,

Seperti biasa aku buat entry melalui info dari rakan-rakan FB. Pemilik yang membuat entry ni di FB semestinya tidak boleh marah kat aku, kerana jika kita telah berkongsi sesuatu di FB, ianya pasti bukan hak milik mereka lagi... 

Kerana didalam FB terdapat button untuk kita sebarkan dan kongsikan kepada sesiapa sahaja... Tapi untuk menghormati penulisan mereka, seharusnya... bukan tapi wajib kita memberi kredit kepada page atau nama mereka...
Insyaallah... benda baik tak salah kita kongsi...

Berita - Pemain Bolasepak Kelab Itali Piermario Morosini Mati Di Ketika Bermain

Image
Salam,


Kalau sudah sampai ajalnya, tidak akan tertangguh walaupun sesaat... Memang sudah tertulis dalam rencana hidup pemain bola sepak ini akan mati ketika bermain bolasepak dan mati bukan dalam Islam...


Siapa pun kita, bila dan cara kita mati itu memang sudah ditetapkan oleh Allah S.W.T.... Tidak akan terlewat dan tidak akan tercepat...

Tutorial - Bagaimana Nak Jadikan Entry Blog Keluar Kat Facebook Secara Automatik

Image
Salam
Teruja tak korang tengok tajuk entry aku kali ni... Ni la yang aku dok buat entry testing banyak-banyak hari tu...  Mesti korang pun naik menyampahkan ngan entry aku tu.... Yela aku kene la buat banyak supaya aku dapat result yang terbaik. 


Kalau aku tak test n error.. tak dapat la aku nak buat tutorial ni untuk ajar korang. Mungkin ada yang da tau... Kalau da tau sila beri komen dan feedback kat aku... ok.
Okeh... Kita teruskan dengan agenda kita... Enjoy....

Third Testing New Facebook Application

Image
Testing lagi untuk hari ini....


Entry ni aku buat sebab nak testing aplikasi baru jer untuk fanpage BlogLeaderTalk Fanpage aku yang satu ni ajer...

BlogLeaderTalk
Apabila Orang Lama Kembali Semula Di Sini

Second Testing For Today

Image
Salam
Entry ni aku buat sebab nak testing aplikasi baru jer untuk fanpage BlogLeaderTalk Fanpage aku yang satu ni ajer...

Aplikasi apa?

Nanti bila ada masa aku buat tutorial untuk korang yer.... Jangan risau okeh... Aplikasi ni bagus untuk blogger yang sudah buat fanpage sendiri kat facebook...


BlogLeaderTalk
Apabila Orang Lama Kembali Semula Di Sini

Testing New Facebook Application

Image
Salam
Entry ni aku buat sebab nak testing aplikasi baru jer untuk fanpage BlogLeaderTalk Fanpage aku yang satu ni ajer... Aplikasi apa?
Nanti bila ada masa aku buat tutorial untuk korang yer.... Jangan risau okeh... Aplikasi ni bagus untuk blogger yang sudah buat fanpage sendiri kat facebook...

BlogLeaderTalk
Apabila Orang Lama Kembali Semula Di Sini

Info Dari FB - Wong Fei Hung Adalah Muslim Sejati

Image
Salam,
Aku dapat artikel ni dari Facebook member aku.. Aku pun tak tahu dari mana dia dapat. Oleh itu, semoga info macam ni dapat memberi semangat korang semua untuk teruskan hidup dan memperjuangkan Islam. Insyaalllah...
Papehal enjoylah ngan artikel ni...
Wong Fei Hung Adalah Muslim Sejati


Jumaat - Bersyukurlah

Image
Salam.
Hari ini, aku bawa anak dan isteri pergi makan kat luar. Saja bawa keluar.. Da lama rasanya tak jejalan macam ini. Sambil jalan-jalan di Mall, tetiba perut rasa lapar, lalu aku ajak isteri aku pergi makan.
Aku mengajak isteri aku makan Steamboat. Isteri aku hanya mengangguk saja tanda dia setuju cadangan aku. Tu maknanya aku la tu kene bayar... hehehe...

Nasihat - Bahaya Gambar Menjolok Mata di Facebook

Image
Salam,
Apa Khabar korang semua. Seperti biasa sekali sekala aku akan menegur mana yang aku rasa tak patut remaja macam korang buat dalam dunia internet nie...

Hari ini aku nak cerita pasal keghairahan remaja sekarang meletakkan gambar-gambar yang menjolok mata atau menghairahkan di Facebook.

Undian - Setuju atau Tidak Aaron Aziz Menang ABPBH?

Image
Salam,
Seperti semua orang sedia maklum, Aaron Aziz berjaya merangkul gelaran Bintang Paling Popular Berita Harian  untuk tahun 2011. Ramai juga orang mempertikaikan kemenangan Aaron Aziz ni. 

Terjah Blog - Akibat Mabuk Makan Mercun Sampai Terburai Mulut

Image
Salam

Untuk segmen Terjah Blog kali ini, aku nak kupas cerita yang aku dapat dari blog Edisikini Dot Com .

Ia mengenai kisah seorang pemuda yang terlampau mabuk akibat minum arak berlebihan, pemuda ini telah membuat keputusan untuk menyalakan mercun dan memakannya, selepas itu mercun tersebut meletup didalam mulutnya, letupan tersebut mengakibatkan mulutnya terburai .
"Oleh sebab itu, Islam melarang umatnya meminum arak."

Rancangan Tv - Ejen Halal

Image
Salam,

Dalam sibuk membuat tugasan di alam maya. Aku pun rasa penat, lalu aku buka tv dan terus pergi ke channel Tv- Alhijrah. Entah tak tau kenapa, tapi teringin sangat nak buka channel tu arini...

Jumaat - Kata-kata Hikmah untuk korang!

Image
Salam,

Hari ni aku nak buat entry pendek jer.... Taknak cakap banyak hari Jumaat ni..

Tips - Teknik Asas Kitaran Wang (Part 1)

Image
Salam,
Aku yakin antara korang semua, mesti yang ada yang baru tamat belajar dan masih mencari-cari pekerjaan. Dan aku juga yakin korang mesti tak tau apa itu asas kitaran wang. Aku percaya ramai yang membuat dua tiga pekerjaan untuk korang mencari duit tambahan untuk korang mencapai hajat korang yang satu iaitu "Berkahwin". Tak kiralah samaada korang sudah ada calon atau belum.

Pendapat Anda - Jadi Tauke Tahu Buat Kerja Atau Tahu Arah Orang Buat Kerja

Image
Salam,

Aku dapat idea nak buat entry ni masa kat car wash hari tu... Ini semua berpunca dari kebosanan aku menunggu kereta orang umah aku siap dicuci oleh pekerja-pekerja asing yang berasal dari India itu.


Nak jadikan cerita hari tu ramai sangat orang "malas" nak basuh kereta sendiri. Tu yang ramai hantar basuh kat car wash.. Termasuk lah aku hehehe...

Sebenarnya awal bulan, semua orang masih berduit lagi... tu pasal rajin hantar carwash....

Tips - Bagaimana nak jadi Guru hanya dengan SPM

Image
Assalamualaikum / salam sejahtera,

Tahu tak korang bahawa kerjaya guru di Malaysia bermula dengan lulusan SPM sahaja? Mungkin rahsia ini tidak ramai yang mengetahuinya kerana beberapa sebab seperti tiada sumber informasi seperti buku rujukan khusus, tidak dapat mengikuti perkembangan pendidikan semasa, dan tiada sumber yang tepat.

Hanya dengan menggunakan kelulusan SPM, seseorang individu itu tidak perlu menempuh laluan sukar bagi mengejar impian untuk menjadi seorang guru.

Fakta atau Auta - Kisah Disebalik Air Kegemaran Anda, Coke!

Image
Air Coke memang best kalau diminum ketika waktu panas. Lagi-lagi yang kita beli kat kedai, yang kita amik dekat dalam peti sejuk. Peh!! Memang sedap air nie kan! Sedap giler!

Korang pun mesti ade yg suka air nie, betul tak? Untuk pengetahuan korang, sebenarnya air coke nie ada 10 fakta atau auta yang perlu korang semua tahu. Aku dpt bende nie dari simpanan artikel aku. Tak tau aku amik  dekat mana dulu hehehe... Okey jom kita sesama menghayatinya...

Janji Allah Kepada Hambanya Yang Ingin Berkahwin

Image
Di dalam surah An-Nur, Ayat 33 Allah SWT telah berfirman yang bermaksud,

“Dan orang-orang yang tidak mempunyai kemampuan berkahwin, hendaklah mereka menjaga kehormatannya sehingga Allah memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurnianya;”

Di dalam Al-Quran, Allah SWT telah berjanji, barang siapa yang mempunyai keinginan serta niat yang ikhlas untuk berkahwin kerana Allah SWT, tetapi kekurangan duit atau kemampuan untuk melangsungkan perkahwinan mereka, hendaklah mereka menjaga “kehormatannya” yang bermaksud, menjaga kemaluan serta diri mereka daripada melakukan maksiat atau perbuatan keji. Sehinggalah, Allah SWT mengurniakan rezeki yang melimpah ruah kepadanya untuk berkahwin.