Bahasa Inggeris

Assalammualaikum,

Aper kabar semua? Tahukah anda kepentingan bahasa Inggeris pada masa kini? Ya semua perkara yang kita buat hari ini memerlukan kita memahami bahasa ini. Betol tak?

Anda tidak perlu menafikannya. Sebab ia memang perkara benar. Bukan saya cakap bahasa Melayu sudah terpinggir. Kita memang masih menggunakan bahasa Melayu lagi dalam urusan harian kita, cuma sudah bercampur aduk dengan bahasa Inggeris.

Misalnya, kebanyakan kita lebih suka menggunakan perkataan "toilet" daripada tandas ketika ingin menyatakannya. Lebih suka gunakan "rest" daripada gunakan rehat. Dan dalam pemanduan plak kita sebut "drive" daripada sebut memandu.

Dalam aplikasi pengiklanan plak, seperti papan iklan yang ditepi jalan tu, mereka lebih gemar menggunakan bahasa Inggeris untuk mengiklankan produk mereka. Terutamanya bandar-bandar besar.

Kalau anda ingin menjadi seorang usahawan internet dan major dalam networking, anda perlu menguasai bahasa Inggeris terlebih dahulu. Dalam internet toksah cerita lah, memang kebanyakan website menggunakan bahasa Inggeris.

Saya berkerja di salah satu Politeknik di Malaysia. Dan di sini juga, Kerajaan telah mengarah pensyarah supaya menggunakan bahsa Inggeris dalam pengajaran mereka. Maka, jika kita ada anak, adik atau sesiapa yang ingin masuk ke sini. Kita perlulah bersedia dari sudut bahasa. Kalau dulu memang kita boleh katakan, jika masuk ke sini anda tidak perlu mahir dalam bahasa Inggeris. Tetapi sekarang bahasa Inggeris adalah sesuatu yang penting dalam Pendidikan Pengajian Tinggi. Dan di jangka semua IPT akan menggunakan bahasa ini dalam proses pengajaran mereka.

Wahai sahabat! Berilah persediaan yang secukupnya kepada saudara mu yang ingin melanjutkan ke mana-mana IPT.

Marilah melawat ke website saya.

Enjoy!


--
Silalah lawati website-website saya ini.

http://blogleadertalk.blogspot.com
http://www.SegarNetwork.com/hebat01
http://www.youtube.com/watch?v=obesZRL-_LQ
http://www.maskahwin.com/index.php?ref=BlogLeader
http://tinyurl.com/5w9r3l
http://rm5je.com/?ref=291
http://tinyurl.com/63nngq
http://www.perigiduit.com/?ref=Blew01
http://kuasaduit.webs.com/
http://www.thevideosense.com/user/kuasaduit/

Comments