Islam - Petua Dan Cara (Sunnah) Tidur Nabi SAW

Assalammualaikum

islam Petua Dan Cara Sunnah Tidur Nabi Rasulullah SawSepanjang korang hidup di dunia ini, adakah terdetik sekali untuk korang tidur mengikut Sunnah Rasulullah S.A.W ? Ataupun korang tahu, tapi tidak pernah mengamalkannya? Ataupun pernah buat dulu tapi lama kelamaan korang lupa? Atau korang memang tidak tahu langsung tentang hal ni? Yang korang tahu hanyalah berkahwin 4?

Mungkin ada persoalan diatas yang terkena pada diri korang atau tidak.... Waima kene atau pun tidak, itu bukan persoalannnya...

The way the Prophet Sleep petua cara sunnah Rasulullah Nabi tidurPersoalannya sekarang, kenapa ramai yang tidak tahu dan tidak mengamalkannya? sedangkan jika diamalkan, korang pasti dapat pahala yang banyak.... KENAPA Banyak?

Sebab tidur itu adalah perkara yang paling ikhlas kita buat didunia ini... Tak percaya? Jom teruskan pembacaan.....
Islam - Petua Dan Cara (Sunnah) Tidur Nabi SAW

The way the Prophet Sleep petua cara sunnah Rasulullah Nabi tidur

Seorang yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur. Sekiranya dia tidur mengikut sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadah. Allah swt hanya akan menerima ibadah yang dilakukan dengan ikhlas.

Tidur adalah ibadat yang paling Ikhlas! Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur. Ganjaran Allah swt untuk orang yang mengamalkan sunnah sangat besar. Satu sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga.

Di dalam tidur sendiri ada banyak sunnah. Sebaliknya, jika seseorang tidur cara selain dari cara Nabi saw, dia hanya akan dapat kerehatan. Kalau bernasib baik, selama 20 tahun mungkin dia dapat mengumpul 20 kilo tahi mata dan menakung 20 liter atau lebih air liur basi.

Antara Sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun(doa harian)tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.

3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 34 X.

4. Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan
untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam.
Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6.Ambil wudhu sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7.Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi. Banyak lagi Sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur. Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.... 

The way the Prophet Sleep petua cara sunnah Rasulullah Nabi tidur
Tugas Orang Terdekat Untuk Menegur
p/s : Aku pun banyak lagi yang tak dapat amalkan, masa aku buat entry ni aku sedang usaha untuk amalkan semua ni... bermula dengan satu atau dua, lama-lama dapatlah kita amalkan semua..

p/s/s : Salah satu cara yang aku buat untuk teruskan amalan ini adalah, aku bercerita atau beritahu niat dengan rakan terdekat dan isteri tentang sunnah Rasulullah saw ini... So, bila diorang ternampak kita lalai, diorang boleh la tegur....

Inysaallah Amalkan, Sampaikan dan Jom Kita Kongsikan (SHARE)


BlogLeaderTalk
Apabila Orang Lama Kembali Semula Di Sini

Comments