Kesihatan - Apakah Yang Anda Faham Tentang Maksud Diet?

Assalammualaikum

Adakah anda tahu, apakah yang dimaksud dengan diet?

Untuk pengetahuan anda, diet sebenarnya membawa maksud sukatan makanan, bukan tak makan ye.

Diet ini sangat penting. Kalau kita tidak makan, badan tidak mempunyai tenaga yang cukup. Maka kita telah menyekat keupayaan diri untuk terus menikmati hidup yang lebih bermakna.Saya teringat ketika zaman "jahiliyah" saya dulu. Saya diet tak makan nasi, tak minum jus, milo. Hanya air kosong sahaja. Makan pun yang bersup. Sayur-sayur dan buah. Ayam dan daging pun tak boleh makan banyak, konon kata orang, menggemukkan.

Aduh seksanya hidup. Apa jadi pada saya? Berat turun juga tapi tak banyak. Malah badan pun jadi lemah, muka suram tak bermaya. Asyik takut nak makan.

Sebagai contoh, jika diet tidak cukup maka kita akan terasa lemah dan tidak bertenaga untuk melakukan kerja seharian.

Jika diet kita berlebihan maka risiko untuk menjadi obesiti adalah tinggi. begitu juga risiko untuk terkena penyakit berbahaya seperti darah tinggi & kencing manis juga adalah tinggi.

Jadi sebab itulah diet yang betul dan sihat amat penting dalam kehidupan seharian kita. Senang cakap, anda  amalkan diet seimbang daripada pyramid makanan yang kita sudah sedia belajar ketika zaman sekolah lagi.

Baiklah saya suka kalau kita sama-sama capai transformasi badan pada tahun ini. Buktikan pada kenalan bahawa proses ini mudah. Tanpa supplement. Tanpa diet ekstrem. Tapi dapat buang lemak dan dapat bentuk badan menarik :)

Semoga berjaya!

Info ini dipetik dari website FormulaKurus.com

SyazwanJaudin
Apabila Orang Lama Kembali Semula Di Sini


Jom LIKE Facebook kami di FB BlogLeaderTalk

Comments